Qassatat- butterdej med spinat og karry
Pastizzi - butterdej med ricotta
Madhistorie på malta
Malta har tidligere været under engelsk styre, det har selvfølgelig påvirket Maltas kultur. Den engelske kultur er har sneget sig ind i det maltesiske køkken, og man kan derfor nemt finde engelske retter på øen som grillmad, chips i eddike og udkogte grøntsager. Noget andet der er nemt at finde på menukortet, er pastaretter og pizzaer. Dette skyldes, Maltas tidligere relation til Italien og er derfor en stor del af det maltesiske menukort.
Malta er også verdenskendt for deres brød. De lokale køber frisk brød hos bageren, og står i kø når de åbner. Maltesere spiser efter sigende kun frisk brød, der lige er kommet ud af ovnen. De har forskellige verdensberømte brød, men deres mest spiste brød i hverdagen, er hvidt med en knasende skorpe.
Maltesere er glade for søde sager og ved festaer, bliver der ofte spist figollio (mandelsmåkager med citron), eller andre mandeldesserter.
Flere af Maltas byer ligger ud til kysten, og derfor er der også mange, der spiser fisk. Desuden er kanin, friske råvarer, god olivenolie og vin lavet på maltesiske druer, nogle af de madvarer du finder mest af på øen. Maltesisk vin er af god kvalitet, men de billige vine kan være meget søde. Mærker som Marsovin og Verdala er hvidvine, som er lækre i kvalitet. Kanin er meget normalt at spise, da der lever mange kaniner på øen.
Café og restaurantpriser
Prisniveau i supermarkeder og butikker
Som udgangspunkt er Malta et billigt land at gå på resturanter i. Der er et hav a restauranter, da de maltetiske folk ofte er ude at spise. Man kan få mad i alle prisklasser, det afhænger blot af hvad man bestiller. De fleste pastaretter er i prisniveauet fra 8-14 euro, hvorimod fisk kostede fra 14 euro og op efter. Man kan spise endnu billigere, hvis man spiser sandwiches.
Dog varierer oplevelsen af hvor billigt det er, fra person til person.
Prisniveauet i supermarkeder er billigere end herhjemme. Scott's supermarket er et meget stort supermarked med slagter og delikatesse afdeling. En nem frokost er oplagt at handle ind til i supermarkedet, her kan man sammensætte sin egen picnic, hvilket vi også gjorde en af dagene. Vi købte frokost med service, brød, humus, oliven, pålæg og bananer til syv mennesker for 22 euro.
Generelt er priserne i butikker lignende priserne herhjemme, tøjbutikker, der er en del af en kæde har samme pris, mens mere lokale butikker har en billigere pris for deres tøj og sko.
Risotto med laks og avocado
Friturestegt gedeost
Street food i Maltas gader
Italiensk is Valetta
Spaghetti med kanin og kapers
Vores mening om den traditionelle mad
Video omkring et maltesisk gadekøkken vi købte noget mad fra for at prøve maltesisk mad og for at teste om det var noget for os.
Populære retter
Pastizzi – Er en Bolledej dej fyldt med enten ost 'tal-irkotta' eller moste ærter 'tal-piżelli'. Den her ret med ost bliver prøvesmagt i vores video længere oppe.
Lampuki, en fisk også kendt som 'mahi-mahi' de steges og krydres med citron, olivenolie, salt, peber og eddike.
Stuffat tal-fenek, en kaninret med grøntsager og det er Maltas nationalret. Den serveres sammen med spaghetti og så skal den bages to timer for at opnå den rigtige smag. Den her ret var der mange der bestilte på den restaurant vi fælles spiste på den sidste aften.
Cannolos med ricotta fyld og nødder og vanilleis med chokolade
Maltesiske desserter
Hvis du tager til Malta er der god basis for at få nogle lækre kager og desserter. Udvalget af traditionelle kager og italiensk is er stort, og en skøn smagsoplevelse hver gang.
En af de ting du helt klart skal smage, hvis du tager til Malta, er de traditionelle cannolos, som er en vaffel lignede butterdejs rulle, der er friture stegt. Retten kommer oprindeligt kommer fra Palermo, Sicilien, men Malteserne har lavet deres egen version af retten, efter den kom til øen. Cannoloerne bliver fyldt med ricotta fyld og nødder eller is efter eget valg.
På ethvert gadehjørne kan man finde en isbutik, hvor man de fleste steder kan få lækker italiensk is i sprøde vafler. Prisen på isene variere alt efter hvor butikken ligger, til gengæld harmonere prisen på isen med kvaliteten.
Qaghaq ta’ l-ghasel eller honning ringe er en traditionel julekage, som er elsket af de lokale, der spiser den året rundt. Den kan grundet dens popularitet købes året rundt i supermarkeder og ved gadeboder. Hoved ingredienserne i kagen er honning, anis og mixede urter(timian, oregano, persille, marjoram, basilikum og salvie). Urteblandingen er en meget populær ingrediens i kager og til og med i sodavand på Malta. Den nationale sodavand Kinnie har en smag af mixede urter og appelsin. Urteblandingen er meget populær i både England og Italien, til diverse madlavning.
Mqaret små rombe formede kager bestående af en lemon butterdej med figenfyld, som enten er bagt eller friturestegt. De små kager har egyptisk oprindelse, men er ikke så eksotiske af smag som de lyder. Det er en skøn snack til kaffen eller varme med flødeskum til som dessert.
Restaurantanmeldelser
Spaghetti seafood- med blåmuslinger og blæksprutte
Ta' Kolina er en maltetisk restaurant, der ligger lige ned til vandet i byen Sliema. Restauranten er placeret der hvor Tower Road og Amery mødes. Bygningen er bygget i de klassiske maltetiske sandfarvede sten, og døre og vinduer er malet røde.
Personalet var smilende, og der var en fremragende service. Til tider er der live musik, som spiller nye som gamle sange. Ellers er der stemningsfuld baggrundsmusik, der understøtter den hyggelige stemning.
Restauranten har fået 4,6 stjerner på deres facebookside hvorimod, at vi mener, at maden er meget varierende. Den første aften vi var der, fik vi dagens skaldyrsret til 14 euro, der smagte fremragende. Hele klassen spiste der den sidste aften, hvor vi skulle bestille ud fra deres sammensatte menu. Menuens sammensætning var ufuldstændig, og det var en ringere oplevelse end den første gang. Madens kvalitet fejlede ikke det store, men valg af menu gjorde oplevelsen dårligere end første gang vi var der.
Surfside
Restauranten Surfside lå 100 meter væk fra Windsor Hotel, hvor vi boede. Sportsbarens retter var dedikeret til berømte sportsstjerner som Tom Brady og mange andre. På restauranten hang Mike Tysons boxer handsker, og flere billeder af sportskampe. Maden var i ringe kvalitet, men personalet var i højt humør.
Der er happy hour hver dag fra kl. 15-18, hvor man får to cocktails for en cocktails pris. Trods den ringe mad, gjorde de sig i cocktails, der smagte! Favoritterne var blandt andet deres Sangria, Passion Spice ... Everyting Nice Mojito, Strawberry Mojito & Sex On The Beach. Priserne rangerede mellem 6-9 euro, og der var også rig mulighed for virgin cocktails.
Der er massere af plads til, at 30 mennesker kan danne et langbord ude på terassen, hvilket vi udnyttede til fulde drag. Vi savnede musik, der kunne understøtte den aflsappede stemning. Surfside er ikke velegnet til et spisested, hvis du vil have mad med smag og god kvalitet. Derimod, er Surfside et fremragende bud, hvis du vil have en god cocktail.
Udvalg af mad fra Portopalo
Avocado laksesalat
Luksuriøst måltid
Den sidste dag gik vi i butikker nede langs vandet. Vejret var strålende, men vi valgte alligevel at spise frokost inde. Vi endte på den skønne restaurant Portopalo, der lå lige ud til vandet. Her var restauranten flot og der var tænkt over indretningen. Det var en lidt højere prisklasse end normalt, men servicen og maden var i top klasse.
Der var et bredt spektrum af valgmuligheder, men de fleste bestilte pasta, muslinger og salat. Muslingerne var udsøgte, og her kunne man virkelig smage den traditionelle spise. Da Malta ligger ud til Middelhavet er det meget populært at spise fisk og skaldyr. Vi betalte i gennemsnit omkring 20 euro inklusiv drikkevarer.
Maltetiske retter med udsigt til vandet
I den lille fiskerby Xlendi på Gozo sad vi udenfor i solen, og spiste vores frokost. Vi spiste på Mobydick Xlendi Complex & Restaurant, hvor der var meget varieret mad, hvor der var alt fra pasta og skaldyr til pizza. Der var udsigt til vandet, og klippen i Xlendi på Gozo. Det blæste en smule, men solen skinnede, maden var god og humøret højt. De gule og grønne farverige træborde gav restauranten et frisk udseende.
Vi bestilte fem pizzaer, rocula og to flasker vand til seks mennesker og betalte i alt 49 euro. Den ene pizza var præget af en maltetisk Gozo cheese, som var nyt og meget velsmagende.
Ved bordet ved siden af blev den Maletiske nationalret bestilt. Spaghetti med kanin var en succes, og der var mulighed for glutenfrie retter.
Lokalt dyrket pate fra Gozo
Fontana Cottage - Smagen af Malta
På Fontana Cottage kan du finde alle Maltas lokale specialiteter. De er kendte for deres gode ekstra jomfru olivenolie, som her findes i flere varianter som f.eks. rosmarin og chili. Der er blevet lavet honning på Malta i flere århundreder, og derfor gav grækerne byen Melite dens navn, der betyder honning.
Fontana Cottage tilbyder også smagsprøver af Maltas honning.
Gedeost, paté og marmelade tilbød de smagsprøver af, hvor det hele smagte fantastisk. Det er en skøn butik, hvor man får en indsigt i Maltas specialiteter, og man kan umuligt gå tomhændet derfra. Hvis du også er interesseret i at tage et stykke af Malta med hjem i kufferten, er dette et sted for dig.
Lokalt aftenliv
St. Gregory's Club lounge
Hvis du er til karaoke, Live musik og ikke mindst billige driks, så er baren St. Gregory's Club lounge det helt rigtige sted for dig . På baren er der rigtig god stemning, og folk er friske på både dans, snakke med nye mennesker og bare generelt hygge sig sammen.
Vores oplevelse med stedet var god. Der var Live musik af en meget dygtig mand som spille saxofon. Han spillede sange som man kender, så alle på baren dansede med og gav den maks gas. Det er også det perfekt sted at møde de lokale. Baren er nemlig et sted, hvor malteserne selv kommer ned om aften for at hygge. Det var en fornøjelse.
Den mest populære drink, var en vodka juice til kun 2 euro. Man kunne dog også købe andre og dyre drinks.
Folket på malta
Vores guide
Vi havde vores egen guide Lydia med rundt, som fortalte om bygningerne, folket, sproget, skolerne. Vi anbefaler stærkt at få en guide, hvis man skal opleve noget. Det er ikke nødvendigt at have en guide med hver dag, da for mange informationer kan blive svære at håndtere
Livsstile og folkefærd
Vi snakkede med lidt forskellige maltesiske folk, som var meget søde og velkomne. Udsens mæssigt, så de meget forskellige ud, men de var for det meste meget glade at se på, og et sødt smil fik man også med, specielt hvis du er en lyshårede pige.
Skolesystemet
Det er obligatorisk og gratis at gå i skole fra man er 4-16 år. De offentlige skoler er ikke opdelt efter køn, religion eller baggrund, og er for alle. Der findes 3 forskellige skoletyper; privatskole, offentlig og kirkeskoler. Fælles for alle er at det er et krav at man bærer skoleuniform. Uddannelses systemet er meget ligesom det engelske, med primery-, secondary- og high school. Undervisningen foregår på engelsk og maltesisk. Ligesom i Danmark får de maltesiske studerende en form for SU når de studere.
Der findes kun ét universitet på Malta, og det ligger i Valletta, her er der mange forskellige uddannelser, men de fleste bygger på praktisk arbejde. Derfor flytter rigtig mange unge fra Malta, når de skal studere, simpelthen fordi mulighederne er bedre uden for landets grænser.
Det maltesiske folk & religion
Malta var under Englands styre indtil 1921, og blev et selvstændigt land i 1964. Eftersom, at der har været engelske kolonier er engelsk naturligt et af de officielle sprog engelsk. Maltesisk er det andet officielle sprog, hvor der er transparente ord fra både engelsk og italiensk, dertil er der også en del af malteserne, der taler italiensk. Trods flere forskellige sprog har vi erfaret, at de taler udmærket engelsk.
Det maltetiske folk er meget religiøse, hvilket også ses på deres udsmykninger af huse, og deres mange kirker. En dag var nogle af os gået ind i en kirke, for at se den. Kirken var indvendigt dekoreret med guld og flotte farver. Da vi var inde i kirken kom en ældre dame hen til os, og stillede os en masse spørgsmål. Hun sluttede med at sige, at vi skal huske med at gå i kirke minimum en gang om ugen. Kvinden var meget troende, og gik selv i kirke hver dag. I kirken kunne man donere penge til kirken, og man kunne købe et lys man kunne tænde. Når man køber et lys, får man små billeder af Jesus med sig som en form for tak.